donderdag 1 oktober 2015

Speelgoedloze kado's

Ik las laatst een artikel via pinterest (kan de bron niet meer vinden) van een moeder uit Amerika die ondanks het vele opruimen van het speelgoed thuis, door t speelgoed het huis niet meer zag. Telkens weer kregen haar kinderen vooral van familie nieuw vrij nutteloos speelgoed. Speelgoed wat de fantasie en hersens amper stimuleerd en veel plek in beslag nam.

Toen bedacht ze om het anders te doen en stelde een lijst op van niet speelgoed kado's zodat haar kinderen ook van familie nuttige dingen zouden krijgen. 

Ik dacht met het aankomend sint en kerst gebeuren een aantal voor jullie op te schrijven. Denk er maar eens over na. Het is zo simpel! En vooral wennen omdat het kind waarschijnlijk anders gaat reageren dan op een doos speelgoed wat het uit zal pakken. Maar dat went. En het kind gaat ondervinden hoe leuk de nieuwe kado's eigenlijk wel niet zijn. 

1) een entreebewijs voor bv een dierentuin, museum of misschien pretpark. Beleven, bezig zijn en leren. 

2) een abonnement op hun favoriete tijdschrift, maanroosvis, bobo etc

3) verkleedkleren. Desnoods een oude jurk uit oma's kast, een hoed, schoenen, bedenk maar hoeveel fantasie en plezier dat gaat opleveren. 

4) lessen voor hun favoriete sport, bv om uit te proberen, of echt op les te laten gaan. (Het kan ook alleen om het idee gaan. Hoe vanzelfsprekend is het om het maar klakkeloos op een sport te doen.) Geef het ze kado, dat heeft zoveel meer waarde, maakt het super speciaal! 

5) schoongemaakte en evt gepimpte producten uit je eigen keuken! Kruidenpotjes, verpakkingen (dichtgetapet), etc. Ze herkennen het als echt spullen die mama en papa ook gebruiken

6) meehelp spullen. Daarmee bedoel ik: eigen harkje en schepje, eigen tuinhandschoenen, eigen pollepel om iets mee te roeren, eigen schort, etc. Zo voelen ze zich gewaardeerd en speciaal en zullen ze je graag helpen! 

7) knutselspullen. Altijd goed. Hiermee kunnen ze naar hartelust hun eigen creaties maken, motoriek en hand-oog coƶrdinatie stimuleren. 

8) puzzels. Concentratie en denkwerk. En supergezellig om samen te doen!

9) boeken. Altijd goed. Om voor te lezen, of zelf te laten lezen. Om over te praten, of zelf plaatsjes te kijken. 

10) zelfgemaakte bon voor bijvoorbeeld een etentje met het gezin, of een middagje strand, bos, bootje varen, etc. 

Ik ga er zeker wat van proberen! En er zijn er vast ook nog meer te bedenken. Ga er maar eens voor zitten. Het hoeft niet duur te zijn en kan dus zelfs uit kosteloos materiaal bestaan! 

Liefs, Suzanne 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten